Det er efterhånden gammelt nyt, at unge bruger mere og mere tid foran skærmen. Tid, de kunne have brugt på at styrke deres fysiske og mentale helbred. Nu må de i stigende grad bruge tid på at søge professionel hjælp. For de unge er deprimerede.
Af Emilie Mondrup Pedersen
Patricia Sucre Jensen låser døren op til hendes lejlighed efter en ottetimers arbejdsdag i IKEA. Men hun er ikke hjemme i mange minutter, før hun låser døren efter sig igen. Denne gang med en træningstaske over skulderen. For de otte timer, hun har stået op på sit arbejde, var ikke nok fysisk aktivitet.
”Jeg får meget energi i udbytte, når jeg træner i fitness”, fortæller 23-årige Patricia Sucre Jensen. Energi, der kan udnyttes til mange formål: ”Det inspirerer mig til at få andre ting gjort. Jeg får følelsen af, at jeg kan gøre alt”. Siden hun startede i fitnesscentret PureGym tilbage i december har hun mærket en tydelig forskel mentalt. Men det var ikke den følelse, hun oplevede de første gange, hun tog hen for at træne. ”De andre i fitnesscentret kunne bedømme mig ud fra hvor amatøragtig, jeg var”, fortæller hun. Det var heldigvis ikke en følelse, som fasttømrede sig. Tværtimod er fitness blevet en del af Patricias hverdag, som hun ser frem til, og hun er ikke den eneste unge, der får det bedre af at bevæge sin krop.
Manglende fysisk aktivitet skaber mistrivsel
En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der findes en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og udviklingen af depression hos unge. Rapporten viser, at selv et mindre omfang af fysisk aktivitet, for eksempel i forbindelse med skolerelaterede idrætsaktiviteter, markant kan mindske risikoen for at udvikle depression. Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever over en fjerdedel af unge danskere i aldersgruppen 16 til 24 år at have et dårligt mentalt helbred. Et tal, der hvert år stiger.
Depression kan skyldes forøget skærmtid
En af årsagerne til, at de unges mentale helbred forværres, er deres forøgede skærmtid. Ny forskning fra Syddansk Universitet peger på, at børn og unges mentale sundhed forbedres, når deres skærmtid reduceres. Anders Grøntved, der er professor og forskningsleder ved Forskningsenheden Exercise Epidemiology, forklarer i en artikel fra SDU om sammenhængen mellem skærmtid og mentale udfordringer. ”En mulig forklaring er, at mindre skærmbrug giver børn og unge mere tid til ansigt-til-ansigt med familiemedlemmer og venner, hvilket er kendt for at være vigtigt for mental trivsel”, fortæller han. Det er ikke kun i Danmark, at sammenhængen mellem skærmtid og mental sundhed undersøges.
Undersøgelser fra National Institute of Mental Health påviser, at op til en femtedel af den amerikanske befolkning i aldersgruppen 18 til 25 år i 2021 oplevede svær depression. Også i USA sammenkobles depression og skærmtid. Brugen af sociale medier fremhæves, når det handler om, hvad de unge bruger deres skærmtid på – og sociale medier er bekendt ét stort virvar af modeller, influencere og kendisser, de unge kan sammenligne dem selv med.
Håb for de unges helbred
Dog er der håb for de unge, der ønsker at erstatte deres høje skærmtid med motion. Johan Thimm, underviser på Gribskov Gymnasium, har i samarbejde med DGI Nordsjælland startet den elevdrevne idrætsforening Gribskov Boulders. Idrætsforeningens formål er at øge fokus på de unges trivsel. Desuden håber den nye forening, at de unge får øjnene op for foreningslivets fællesskab.