Hver fjerde dropper ud af en videregående uddannelse: ”Tallet burde være højere”

Flere og flere unge vælger at droppe ud af videregående uddannelser inden for to år. For nogle studerende handler det mere om et tilvalg, end et decideret fravalg.

Sophus Jordt er tilfreds med sit nye studie på DMJX i Aarhus. Foto: Emilie Mondrup Pedersen

Af Emilie Mondrup Pedersen                                                                    

”Jeg tænkte ’det er mit kald’, og så søgte jeg ind”. Sophus Jordt er én af dem, der valgte at stoppe sin uddannelse. Han tog valget om at gå i en anden retning efter tredje semester på IT- og kommunikationsuddannelsen på Københavns Universitet. Nu læser han journalistik på DMJX i Aarhus. ”Jeg kunne enten vælge at færdiggøre min uddannelse, men jeg blev for utålmodig, så jeg skiftede”, fortæller Sophus om sit studieskift.

Erfaring fra et tidligere studie er godt at have med i bagagen, hvis man spørger Sophus. ”Jeg tror, at det er godt at komme med en faglig ballast og have fordybet sig på et højere plan”, fortæller han. Mere uddybende behøver ballasten eller fordybelsen ikke nødvendigvis at være akademisk. ”Det kan være, man har prøvet at være leder på en café”, for det giver både livs- og erhvervserfaring. Erfaring, der er brugbar at have med i voksenlivet.

En fordel at frafalde studiet

Ifølge Sophus kan det at droppe ud være ganske fordelagtigt: ”Jeg synes næsten, der skulle være flere, der droppede ud”. Han mener ikke, at det konkret er at droppe ud, hvis man skifter studie. Desuden mener han ikke at have spildt halvandet år af sin ungdom, tværtimod. ”Jeg føler virkelig, jeg har lært noget. Jeg føler, at jeg har meget bedre forudsætninger”, fortæller Sophus.

Sophus er ikke alene om at mene at det at droppe ud kan have sine fordele, så længe det er til fordel for et andet studie. Debatindlægget Det er kun et problem at droppe ud, hvis man ikke starter igen af Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, italesætter en lignende holdning. ”Det er et grundvilkår, at man som ung studerende befinder sig i den del af livet, hvor man bliver klogere på sig selv” skriver Lisbeth Lintz, og livserfaring er en lige så vigtig lærestreg, som akademisk erfaring. Problematikken findes derimod i SU-reformen, hvor studerende fra januar 2027 kun vil få 58 SU-klip. Det kan få konsekvenser for de tusindvis af unge, der skifter studie. Det skaber et større pres for, at de skal vælge rigtigt i første omgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *